SCHUDNĄĆ BEZ WYSIŁKU-WSZYSTKO JEST MOŻLIWE !!!

NIE WALCZ Z OTYŁOŚCIĄ  -  PO PROSTU ŻYJ I JEDZ ZDROWO NIE PRZEJADAJĄC SIĘ !!!

Dzisiaj będzie mowa o soli kuchennej. Zawarty w niej sód ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm i jest potrzebny do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednak każdego dnia spożywamy ponad 11 g soli (to jest 2 razy więcej niż przewidują normy), co jest powodem zatrzymania wody w organizmie i powstawaniem obrzęków oraz chorób układu krążenia, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, kamicy nerkowej itp...
Ok. 30-40% sodu pochodzi z produktów przetworzonych przemysłowo np.
- wędlin
- serów
- pieczywa
- dan gotowych  


JAK OGRANICZYĆ ILOŚĆ SOLI W DIECIE
- staraj się przygotowywać potrawy bez użycia soli i dopiero używaj jej po zakończeniu gotowania lub soląc dopiero po podaniu posiłku ( na talerzu)
- zamiast soli stosuj przyprawy i świeże lub suszone zioła
- unikaj jedzenia typu fast food

NADWAGA TO STAN POPRZEDZAJĄCY ROZWÓJ OTYŁOŚCI.

Nadwaga to stan, w którym nadmiar zjedzonego jedzenia prowadzi do zmagazynowania tkanki tłuszczowej. W trakcie leczonej nadwagi i otyłości pojawia się wiele problemów. Nie jest to defekt kosmetyczny, ale choroba spowodowana przez wiele czynników.

Zacznij od ograniczenia soli w przygotowywanych posiłkach ! ! !

POLECAM ZIOŁA

Komentarze

Popularne posty z tego bloga