Dieta w chorobach wątroby i trzustki
Polecam również przy ostrym zapaleniu wątroby stosowanie kuracji z receptury naszego zielarza A.C.Klimuszki
1. ZIELE RDESTU PTASIEGO
2. ZIELE KRWAWNIKA
3. ZIELE DZIURAWCA
4. LIŚĆ MIĘTY PIEPRZOWEJ
5. LIŚĆ BOBRKA
6. LIŚĆ JEŻYNY FAŁDOWANEJ
7. KORA KRUSZYNY
8. KORZEŃ MNISZKA LEKARSKIEGO
9. KOSZYCZKI RUMIANKU
10. KŁĄCZE PERZU
11. OWOC RÓŻY
ostropest
Do tego zalecana jest
dieta
w chorobach wątroby i trzustki
Dieta stosowana
minimum 6 tygodni, a nawet do pół roku.
Wyniki trzeba
kontrolować u lekarza, najwcześniej po 6 tygodniach.
- dieta
bogatobiałkowa (1,2g na kg/NMC)
- niskotłuszczowa
do 50g tłuszczu (zwiększone WNKT), średnio 40-44g
- ograniczenie
tłuszczy prostych < 7g nasyconych kwasów tłuszczowych
- ograniczenie
cukrów prostych max do 50g
- węglowodany –
45-55% energii – ok. 300g
Dieta z
ograniczeniem tłuszczu polega na zmniejszeniu produktów będących
źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz produktów obfitujących w
cholesterol (mięso wieprzowe, ciasta, słodycze, śmietana, pierogi,
naleśniki i inne kluski robione, wędliny sklepowe itp.)
W diecie
wykorzystuje się tłuszcz z produktów (mięso, mleko, jaja) oraz
oleje (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy - bezerukowy,
oliwa z oliwek, z pestek winogron, miękkie margaryny
kubkowe). Tłuszcze należy ograniczyć ponieważ upośledzone
jest jego trawienie i wchłanianie.
Nie wolno podawać
również słonecznika, dyni i innych ziarenek obfitujących w
tłuszcze
- Należy zwiększyć warzywa bogate w beta karoten (np.marchew).
- Wykluczamy smalec, słoninę boczek, łój, potrawy trudno strawne, wzdymające, ostro przyprawione.
- Należy unikać błonnika.
- Potrawy można przyprawiać ziołami i niewielką ilością soli :@) (max. łyżeczka soli na dobę już uwzględniając gotowanie).
- Warzywa: pomidor, ogórki, należy zawsze obierać ze skórki.
- W razie potrzeby można dodać trochę warzyw do posiłków nawet natkę pietruszki, a także marchew , pietruszka. Surowe również, ale nie za dużo – bierzemy pod uwagę tolerancję – najlepiej podawać gotowane zupy lub można je poddusić lub gotować na parze.
- Waga kaszy, ryżu podawana jest w masie suchej (po ugotowaniu jest więcej). Kasza gryczana jest zalecana według indywidualnej tolerancji, a w razie problemów można ją zamienić na ryż, makaron, kaszę jaglaną.
Przykładowy jeden dzień diety
Śniadanie:300ml mleka 0,5 - 1,5 %, 3-4 łyżki płatków jaglanychlub2-3 kromki bułki weka z chudym twarogiem i można z łyżeczką niskosłodzonego dżemu jagodowego (można zamienić na inny ważne, aby był z owoców bezpestkowych).Każdego dnia zamiast zupy mlecznej można też wybrać opcję płatki jaglane z jogurtem naturalnym ok 100-150g jogurtu i 3 łyżki płatków + np. owoce świeże lub z dżemu niskosłodzonego łyżeczka.II śniadanie:3-5 kromki weki, na każdą po cieniutkim plasterku chudej, gotowanej wędliny (przygotowanej samemu w domu czyli np. gotowana pierś z kurczaka), z sałatką z 1 pomidora bez skórki.Obiad:120 -150g piersi z kurczaka duszonej z 1 marchewką (ok. 100g lub pomidor bez skóry lub tylko pietruszka lub bez niczego, a tylko warzywa do obiadu) i pół średniej pietruszki, z łyżką oliwy z oliwek i łyżeczką natki pietruszki (doprawić ziołami, według uznania).Podawać z 1/3 woreczka ryżu (4-5 łyżek)Zupa jarzynowa zabielana ewentualnie mlekiem ok. 300 ml(zupę można zawsze jeszcze raz zjeść jako dodatkowy posiłek lub rozbić na 2 posiłki I i II danie).Podwieczorek:Sałatka owocowa z jednego średniego jabłka i 1 kiwi (owoce pokroić w kostkę lub zjeść w całości), owoce wybieramy sezonowo, bez pestek i skórkilubjabłka pieczone z miodem i cynamonem.Kolacja:2-3 kromki weki z pastą z 100g twarogu chudego z 1 łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką koperku.
Komentarze
Prześlij komentarz