Sok z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica) i miodu.

 

Sok z pokrzywy jest naturalnym lekiem wspomagającym w leczeniu anemii oraz chorób krwi. Do prowadzenia kuracji najlepsza jest jak pisałam pokrzywa ścinana w maju, ale już możesz zacząć ją pod koniec kwietnia. Powodzenia.




Przygotowujemy go z pokrzywy zrywanej w maju przed kwitnieniem. Liście i łodygi należy wypłukać i osuszyć na lnianej ściereczce i przepuścić przez sokowirówkę. Otrzymany sok zmieszać w proporcji: 1 część soku do 4 części miodu. Tak przygotowany sok pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty. Kuracja powinna trwać 3 tygodnie, później robimy przerwę tygodniową. Następnie ponawiamy kurację.


 Pokrzywa zwyczajna

Ma właściwości moczopędne, czyszczące krew, przeciwzapalne, hamujące krwawienia, pobudzające trawienie, krwiotwórcze, przeciwcukrzycowe, przeciwreumatyczne, witaminizujące. Duża zawartość soli mineralnych sprawia, że pokrzywa to źródło mikroelementów niezbędnych w procesie przemiany materii.

Działanie wewnętrzne: pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, ułatwia trawienie, przyswajanie pokarmów i prawidłowy przebieg procesów przemiany materii. Zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego oraz przeciwdziała mało nasilonym biegunkom. Posiada również pobudzający wpływ na czynność wydzielniczą trzustki. Obniża nieznacznie poziom cukru we krwi. Napary z liści są środkiem wspomagającym różnego rodzaju krwawienia, przy anemii, krzywicy, ogólnego osłabienia, dolegliwościami związanymi z klimakterium, zapaleniem stawów, pęcherza, nerek, kamicy, na wzdęcia. Ponadto stosuje się pokrzywę w postaci nalewek, naparów, soków, sałatek.

Działanie zewnętrzne: Nalewkę z pokrzywy stosuje się do pielęgnacji włosów i skóry. Odwar z pokrzywy stosuje się do obmywań owłosionej skóry głowy w łupieżu i łojotoku jak również do irygacji w zapaleniu pochwy i upławach.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga