Dlaczego warto stosować Acerolę?


Ostatnie badania pokazały, że antyoksydanty zawarte w aceroli mogą znacznie spowolnić uwalnianie cukru do krwiobiegu. Regulacja insuliny i glukozy jest kluczowym sposobem zapobiegania skokom i spadkom cukrzycowym, które mogą być bardzo groźne, a nawet śmiertelne dla osób cierpiących na cukrzycę.
Acerola ma jedną z najwyższych zawartości witaminy C pośród roślin. Jeśli chcesz szybko i efektywnie podnieść swoją odporność lub odporność dziecka, witamina C jest podstawą.
Witamina C stymuluje produkcję białych krwinek, które są pierwszą linią obrony organizmu przed patogenami i wirusami. Witamina C to także kluczowy składnik kolagenu, dzięki któremu Twoje ciało może wyleczyć się znacznie szybciej poprzez regenerację komórek, żył, tkanek, a nawet całych organów!
Wysoki poziom antyoksydantów i witaminy C pozwala organizmowi oczyszczać się ze szkodliwych substancji i toksyn. Karotenoidy chronią zdrowie oczu i skóry, bioflawanoidy natomiast pomagają podkręcić funkcje poznawcze, a tym samym zapobiec chorobom związanym z wiekiem.
Owoce aceroli zawierają mnóstwo rozmaitych antyoksydantów, włączając w to karotenoidy i bioflawanoidy, z których oba mają neutralizujący wpływ na wolne rodniki w ciele.
Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki mutują i mogą stać się nawet komórkami rakowymi.
W przypadku aceroli udowodniono, że zawarte w niej antyoksydanty spowalniają rozwój nowotworu płuc u pacjentów dzięki bogactwu witaminy C. Witamina C jest również niezbędna w procesie eliminacji tłuszczu zapasowego. Chociaż wiśnie aceroli nie mają tyle błonnika co wiele innych owoców, stanowią one wsparcie dla układu trawiennego, a to wszystko dzięki bogactwu witaminy C.
Jako że acerola jest bogata w potas, wpływa ona także na zdrowie serca. Potas wpływa na rozkurcz mięśni gładkich w ścianie naczyń krwionośnych, dzięki czemu reguluje ciśnienie i przepływ krwi. Może to zmniejszyć szanse rozwoju miażdżycy, a także zapobiec atakowi serca i udarowi.
Duża ilość antyoksydantów pomaga utrzymać w zdrowiu system krwionośny, zapewnić odpowiedni stosunek cholesterolu HDL i LDL, a także zapobiec stresowi antyoksydacyjnemu.
Aby utrzymać naturalny rytm Twojego ciała, potrzebujesz sprawnego, uregulowanego metabolizmu, a acerola jest w tym bardzo pomocna, ponieważ pomaga w regulacji przemiany materii .
Podsumowując warto uwzględnić acerolę w naszej diecie, ponieważ witamina C w niej zawarta: reguluje poziom cukru we krwi, podnosi odporność ,ma działanie antystarzeniowe i antyrakowe wspomaga trawienie oraz chroni nasze serce i układ krwionośny.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MNISZEK POSPOLITY (Taraxacum officinale Web.)

CHOLESTEROL-WYSOKI POZIOM WE KRWI.