Gojnik czyli szałwia libańska to roślina naturalnie występująca na południu Europy, Bałkanach i Bliskim Wschodzie gdzie od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Niweluje powstawanie wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia organizmu, wspomaga układ krążenia, pomaga w walce z niedokrwistością, reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwgrzybiczo, usuwa również toksyny z organizmu, wspiera leczenie chorób nerek i wątroby, wpływa korzystnie na układ oddechowy, sprawdza się w leczeniu przeziębień, kataru i grypy, niweluje uczucie zmęczenia, poprawia samopoczucie, działa uspokajająco na  układu nerwowy, polepsza pracę mózgu (według naukowców może być pomocny w leczeniu choroby Alzheimera i demencji starczej), wzmaga potencję, uważany jest za afrodyzjak. Gojnik to bogactwo kwasów fenolowych, flawonoidów i olejków eterycznych a także minerałów: cynku, magnezu, potasu. W medycynie tradycyjnej herbatkę z gojnika stosowano podczas infekcji górnych dróg oddechowych, jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwlękowy, w starożytnej Grecji gojnik był często stosowany przez rannych żołnierzy w celu przyspieszenia procesu leczenia ran i zabiegania infekcji. To niewielka bylina o charakterystycznym wyglądzie, tworząca rozległe skupiska. Roślina kwitnie w drugim roku tworząc pędy przypominające kłosy.
Obecnie gojnik polecany jest jako herbata na grypę i przeziębienie  – wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel. Herbata z gojnika stosowana jest również jako herbata uspokajająca, polecana jest więc osobom narażonym na długotrwały stres a także osłabionym i przemęczonym. Herbata z gojnika wpływa również korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego – wspomaga trawienie, łagodzi podrażnienia żołądka i jelit, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zespół jelita drażliwego.
Gojnik to roślina bardzo bezpieczna w stosowaniu, dotychczas nie stwierdzono występowania skutków ubocznych czy objawów przedawkowania. Słabą herbatkę z gojnika można podawać również dzieciom. Gojnik powinien być stosowany w postaci herbatki z surowca ciętego ,niezmielonego. Zmielone ziele gojnika jest bowiem mało wartościowe. Aby w pełni skorzystać z jego atrybutów, należy sięgnąć po ziele ususzone w całości.
1 łyżeczkę gojnika zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Napój nadaje się do spożycia zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przestudzony posiada dodatkową zaletę – efektywnie gasi pragnienie. W związku z antyoksydacyjnymi właściwościami gojnik stał się surowcem do produkcji kremów przeciw starzeniu się (rewelacyjny dla suchej i dojrzałe) oraz szamponów, gdzie chroni włosy przed dekoloryzacją i szkodliwym działaniem promieni UV.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MNISZEK POSPOLITY (Taraxacum officinale Web.)

CHOLESTEROL-WYSOKI POZIOM WE KRWI.