Gojnik czyli szałwia
libańska to roślina naturalnie występująca na południu Europy, Bałkanach i
Bliskim Wschodzie gdzie od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Niweluje powstawanie wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia
organizmu, wspomaga układ krążenia, pomaga w walce z niedokrwistością, reguluje
ciśnienie krwi i temperaturę ciała, wzmacnia układ odpornościowy, działa
przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwgrzybiczo, usuwa również toksyny z
organizmu, wspiera leczenie chorób nerek i wątroby, wpływa korzystnie na układ
oddechowy, sprawdza się w leczeniu przeziębień, kataru i grypy, niweluje
uczucie zmęczenia, poprawia samopoczucie, działa uspokajająco na układu nerwowy, polepsza pracę mózgu (według
naukowców może być pomocny w leczeniu choroby Alzheimera i demencji starczej),
wzmaga potencję, uważany jest za afrodyzjak. Gojnik
to bogactwo kwasów fenolowych, flawonoidów i olejków eterycznych a także
minerałów: cynku, magnezu, potasu. W medycynie tradycyjnej herbatkę z gojnika
stosowano podczas infekcji górnych dróg oddechowych, jako środek
moczopędny, przeciwzapalny i przeciwlękowy, w starożytnej Grecji gojnik
był często stosowany przez rannych żołnierzy w celu przyspieszenia procesu
leczenia ran i zabiegania infekcji. To niewielka bylina o charakterystycznym
wyglądzie, tworząca rozległe skupiska. Roślina kwitnie w drugim roku tworząc
pędy przypominające kłosy.
Obecnie gojnik polecany jest jako herbata na grypę i przeziębienie
– wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel. Herbata z gojnika
stosowana jest również jako herbata uspokajająca, polecana jest
więc osobom narażonym na długotrwały stres a także osłabionym i
przemęczonym. Herbata z gojnika wpływa również korzystnie na funkcjonowanie
układu pokarmowego – wspomaga trawienie, łagodzi podrażnienia żołądka i jelit,
działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, polecana jest szczególnie osobom
cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zespół jelita
drażliwego.
Gojnik to roślina bardzo bezpieczna w stosowaniu, dotychczas nie
stwierdzono występowania skutków ubocznych czy objawów przedawkowania. Słabą
herbatkę z gojnika można podawać również dzieciom. Gojnik powinien być
stosowany w postaci herbatki z surowca ciętego ,niezmielonego. Zmielone ziele
gojnika jest bowiem mało wartościowe. Aby w pełni
skorzystać z jego atrybutów, należy sięgnąć po ziele ususzone w całości.
1 łyżeczkę gojnika zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3
minuty. Napój nadaje się do spożycia zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Przestudzony posiada dodatkową zaletę – efektywnie gasi pragnienie. W związku z
antyoksydacyjnymi właściwościami gojnik stał się surowcem do produkcji kremów
przeciw starzeniu się (rewelacyjny dla suchej i dojrzałe) oraz szamponów, gdzie
chroni włosy przed dekoloryzacją i szkodliwym działaniem promieni UV.
Komentarze
Prześlij komentarz